onsdag 18 juni 2014

Uttalande från PO Fällman

- Jag har nog aldrig varit så nöjd med en uppgörelse. Det är riktigt djävla bra, säger en lycklig P O Fällman som precis skrivit på avtalet med Almega.
När det gäller det lokala avtalet på Öresundstågen så menar han att det är bättre än utgångskravet på maxtak för timanställningar på 40 000 årsarbetstimmar.
– Nu är det max fem procent deltid och fem procent timanställda. Det motsvarar 16-19 årsarbetstider och det är mycket mindre än 40 000 timmar.
Han är också extremt nöjd med den centrala uppgörelsen. Den innebär att timanställda går in på genomsnittslönen i stället för på ingångslönen.
– Det innebär att det blir mycket dyrare att ta in timanställda i stället för att fastställa.
Kan inte det bli konstigt om en nyanställd på timme tjänar mer än en fast anställd som jobbat några år?
– Jo det kan tyckas så, men det är precis den styrningen vi vill ha. Nu får företagen välja om de vill ha det dyra alternativet med timanställda eller det billigare med fast anställda. Det här kommer slå hårt mot de företag som missbrukar timanställningarna, säger P O Fällman.
På Almega är man inte lika entusiastisk.
– En fortsatt och utvidgad strejk skulle fått oproportionerliga konsekvenser. Därför var vi tvungna att acceptera ett avtal som inte är bra, säger Beata Hammarskiöld, förhandlingschef på Almega i ett pressmeddelande.
Framför allt vänder hon sig mot att uppgörelsen kan leda: "till att lönen för en timanställd 19-åring utan erfarenhet blir högre än för en fastanställd medarbetare med 40 års erfarenhet. Det kommer skapa en väldigt märklig situation på företagen där de med minst erfarenhet får de högsta lönerna."
Men Almegas negativa syn på avtalet berör inte P O Fällman.
– Det är väl en bekräftelse på att vi har vunnit det här.
Vad har ni fått ge upp för att få igenom avtalet?
– Jag kan faktiskt inte se att vi gett upp någonting. Jag har sällan varit med om något så bra.

Källa: Sekotidningen

Strejken avblåst – missbruket av timanställningar stoppat

Både Seko och Almega svarade idag ja på medlarnas bud i den pågående tågstrejken. Seko ser uppgörelsen som en seger.

– Detta är en historisk seger för svensk fackföreningsrörelse. Vi är övertygade om att detta är början på en utveckling för fler trygga jobb i Sverige, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén.

– Uppgörelsen innebär ett genombrott när det gäller att stoppa missbruket av deltider och timanställningar på den svenska arbetsmarknaden, säger Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson.

– Avtalet innebär att det blir lönsammare för en arbetsgivare att tillsvidareanställa istället för att timanställa då avtalet leder till kraftigt ökade kostnader för timanställningar, säger Valle Karlsson.

Seko menar att det starka opinionsstödet varit avgörande för resultatet i förhandlingarna.

– Utan det omfattande stöd vi fått från andra fackförbund och från allmänhet och resenärer så hade det inte varit möjligt att nå så här långt, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén.

När det gäller Öresundståg och Veolia så innebär uppgörelsen att Seko fått gehör för kravet om att begränsa deltids- och timanställningar.

– Nu är det inte längre möjligt för Veolia att omvandla trygga heltidsjobb till otrygga timanställningar, säger Jens Kvist Christensen, klubbordförande på Seko Veolia.
 
Avtalsuppgörelsen i korthet:
Alla timanställdas löner på hela avtalsområdet höjs från ingångslön till genomsnittlig lön för respektive yrkesgrupp.
Grundanställningsformen på avtalsområdet ska vara tillsvidareanställning på heltid.


Avtalsuppgörelsen för Veolia/Öresundståg i korthet:
Deltidsanställningarna begränsas till 5 procent av antalet produktionstimmar.
Timanställningarna begränsas till 5 procent av antalet produktionstimmar.

Seko och Veolia ska ta fram gemensamma verktyg för att uppnå högsta möjliga effektivitet i scheman.

Källa: http://www.seko.se/Aktuellt/Nyheter/2014/Juni/Strejken-avblast--missbruket-av-timanstallningar-stoppat/

Medlarbud klockan 16:00

Klockan fyra i eftermiddag kommer medlarna lämna ett bud till parterna i tågkonflikten. Senast klockan sju ska de svara.

– Vi satt i går och pratade med Almega, men det är fortfarande vissa saker som saknas för att vi ska komma överens. Så vi får se vad medlarnas hemställan innehåller, säger P O Fällman, ombudsman på Seko.

När budet överlämnats samlas Sekos delegation för att gå igenom innehållet. Parterna har sedan tre timmar på sig, till klockan sju i kväll, på sig att komma fram till ett svar.

Källa: http://sekotidningen.se/artikel/medlarbud-klockan-fyra/

Hej kära resenärer, kom och stötta oss!


tisdag 17 juni 2014

Dagen i bilder

Stöd i Linköping

Strejkvaktande medlemmar på plattform

God tårta från Linköpings socialistförening

Dag 1 i Linköping

Hej alla!

Nu är strejken igång hos oss på Kustpilen. Idag samlas vi på Frimurarehotellet, St. Larsgatan 14 i Linköping och påbörjar arbetet. Vi fördelar uppdrag i strejkvaktsschemat, diskuterar, tillhandahåller material för att dela ut runt Linköpings tågstation där vi ska sprida vårt budskap!

Idag trappas även konflikten upp från Sekos sida för att sätta press på Almega att tillmötesgå våra rimliga krav:

– Vi har ännu inte fått något gehör för våra krav på en begränsning av deltider och timanställningar. Vi måste få till en lösning här och nu. Därför ser vi ingen annan utväg än att trappa upp strejken ytterligare, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén.

[...]

Sekos upptrappning berör godsterminaler för lastning och lossning i Göteborgsområdet och kommer innebära att godstransporterna på järnväg till och från Göteborgs hamn kraftigt begränsas.

För oss handlar konflikten om att våra medlemmar är människor som lever i en tuff verklighet. De måste kunna planera sina liv, kunna betala sina hyra och känna sig trygga med att ha en försörjning som det går att leva på. Missbruket av deltider och timanställningar hör inte hemma på svensk arbetsmarknad, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare, Seko.

Varslet i sin helhet: http://www.seko.se/Global/PDF'er/Avtal%202013%20PDF-er/Sp%C3%A5rtrafik/Varsel_Spar_201406170940.pdf

Källa: http://www.seko.se/Aktuellt/Nyheter/2014/Juni/Seko-utvidgar-konfliktatgarderna--varslar-om-strejk-inom-godstrafiken/

Om du har någon fin strejkbild från Malmö eller Linköping, maila gärna den till arbeta.ratt@gmail.com!

Vår ombudsman Lars Eklind mfl vid spår 4/5.
Foto Lars Hejdenberg Sekotidningen


"Det kan bli en historisk strejk"

kustpilenstrejk_140617_04

Sedan klockan 05 i morse har strejkande och på Kustpilen träffats i den lokal som Seko gjort i ordning i Linköping. Stämningen är på topp, alla har slutit upp, säger en glad Caroline Widén, vice klubbordförande.


-Vi är ett tjugotal nu tidigt på morgonen. Vi har gått strejkvakt sedan klockan fem och vi har fått många glada tillrop från kolleger på Arriva och SJ. Det är få resenärer, de känner förmodligen till strejken, säger hon. Under dagen gör klubben listor över vilka som ska gå strejkvakt och när.


Hela morgonen har tv och radio intervjuat klubbföreträdare, medlemmar och Sekos lokala ombudsmän. -Telefonen har gått varm, säger Lars Eklind, ombudsman och en av dem som håller i trådarna nu. Caroline Widén Och Lars Eklind tycker att det känns fantastiskt att ha så starkt stöd från allmänheten som de strejkande har. -Vi jobbar för tryggare anställningar och ett värdigt liv för våra medlemmar och alla andra på arbetsmarknaden, säger Caroline. Lars Eklind: -Om vi vinner den här striden blir det historiskt och det vill medlemmarna vara en del av.

Idag kör Seko hem åtta medlemmar som övernattat på Kustpilens yttre orter, Kalmar, Hultsfred, Vimmerby och Västervik. -De får sovmorgon och samlas här när de kommer fram, säger Lars Eklind.

Problemen med timanställningar är vardagsmat för de anställda på Kustpilen. Det finns exempel på personer som gått på timme i fyra år utan att få fast jobb och i sommar körs trafiken med 20 anställda på fast lista och 20 timanställda.

Källa: http://sekotidningen.se/artikel/det-kan-bli-en-historisk-strejk/

måndag 16 juni 2014

Det blir strejk på Kustpilen

Parterna i tågkonflikten har i dag träffat medlarna. Samtalen fortsätter i morgon. Det innebär att strejken på Kustpilen träder i kraft i natt kl 04:00.

Medlarna tog i går söndag initiativ till samtal med Seko och Almega. Parterna har var för sig fört samtal under dagen, samtal som alltså fortsätter i morgon klockan 11. -Samtal pågår, vad det leder till vet vi inte nu, säger Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson. Almegas presschef David Wästberg bekräftar att även arbetsgivarna träffat medlarna i dag på eftermiddagen.

I Linköping förbereds strejken på Kustpilen. I morgon klockan 05:00 samlas medlemmar som skulle arbetat i en lokal som Seko ställt i ordning. Kustpilen följer tidtabell fram till midnatt, vilket betyder att åtta anställda, samtliga Sekomedlemmar måste övernatta på annan ort. Seko står för hemresan i morgon.

Caroline Widén är vice ordförande för Sekos klubb på Kustpilen. Hon säger att medlemmarna är oerhört engagerade för strejken. Och att allmänheten visat stort stöd. -Det är en stor fråga här sedan lång tid tillbaka. Vi har medlemmar som arbetat 4 år som timanställda utan att få fast jobb, och nu har det blivit ännu värre, säger hon.

I sommar körs trafiken med 20 anställda på fast lista och 20 timanställda.

Källa: http://sekotidningen.se/artikel/det-blir-strejk-pa-kustpilen/

Redo för strejk på Kustpilen

- Många här är väldigt upprörda över hur det ser ut, så kampviljan är stor. Det säger en av de anställda på Kustpilen som tas ut i strejk imorgon.

Seko har varslat om strejk på Kustpilen, som körs av Veolia, från och med tisdag morgon 04:00.

–Veolias förslag till ny organisation för Kustpilen är ännu sämre än planerna för Öresundståg. Seko anser att den här formen av anställningsförhållanden inte hör hemma påsvensk arbetsmarknad och nu måste Veolia anpassa sig till de förhållanden som råder här i Sverige och till den svenska modellen, som vi kommer att försvara i alla lägen, sa Valle Karlsson, avtalssekreterare påSeko, i samband med varslet.

Såväl kampviljan bland de anställda som förståelsen hos trafikanterna är stor, enligt en anställd på Kustpilen som Sekotidningen talat med.

— Det är ju en väldigt viktig fråga. Vi har jättemånga timanställda här. Visst förstår jag att det behövs några för att täcka upp vid behov, men absolut inte så många som vi har, säger tågvärden.

Och de känner som sagt stort stöd från trafikanterna.

— Jag har bara hört positiva reaktioner även om många får stora problem med pendlingen. Det är så klart många som har frågor, men jag har inte hört någon som inte stöder oss. Vi har så bra kunder.

Källa: http://sekotidningen.se/artikel/redo-for-strejk-pa-kustpilen/

tisdag 10 juni 2014

Ansök om medlemskap hos oss i Seko!

Är du fortfarande inte medlem?

Du kan ansöka om medlemskap fram till dess att strejken bryter ut och få rätt till strejkersättning från Seko - förutsättningen är att du inte byter från ett fack med fredsplikt.

Direktlänk → http://seko.se/Medlemskap/Registrera-ny-medlem/

Under dina första sex månader som medlem i Seko betalar du 50 kr per månad i medlemsavgift. Går du även med i Arbetslöshetskassan för Service och Kommunikation tillkommer en avgift på 118 kr per månad.
Efter de första sex månaderna betalar du ordinarie medlemsavgift som baseras på din månadsinkomst före skatt.

Självklart är förhoppningen att arbetsgivarna ska ge upp sina ”principer” och acceptera den lösning Seko presenterat på Öresundståg och en reglering av visstidsanställningar i centrala avtalet. Gör man det så kan tågen snabbt börja rulla i hela landet igen.

Seko trappar upp tågstrejken – tar kampen för de timanställda

Seko, Service- och kommunikationsfacket, beslutade idag att lägga nya strejkvarsel i syfte att få till stånd en lösning i den pågående tågkonflikten. Ansvaret vilar nu tungt på Almega.

– Nu får Almega bestämma sig för hur länge resenärerna ska få betala priset för principer. Våra medlemmar befinner sig i en verklighet med otrygga anställningar och en ökad press. Våra medlemmars verklighet är viktigare än Almegas principer, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén.

– Bollen ligger nu hos Almega. Almega har gång på gång avvisat våra förslag på en lösning och kommit med motförslag som inte kan betraktas som annat än oseriösa. Därför tvingas vi nu återigen utöka varslet för att få ett slut på de otrygga anställningarna, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare, Seko.

Fakta om Sekos utökade varsel:
Seko varslar om stridsåtgärder i form av total arbetsnedläggelse, strejk för samtliga medlemmar som arbetar inom följande företag och verksamhetsområden:
Veolia Transport Sverige AB, Krösatåg
Stockholmståg KB (Pendeltågstrafiken)
Stridsåtgärderna träder ikraft den 20 juni 2014 kl. 03.00 och omfattar 142 Seko-medlemmar på Krösatåg och 700 medlemmar inom Stockholmståg.

Varslet i sin helhet →
http://www.seko.se/Global/PDF'er/Avtal%202013%20PDF-er/Sp%C3%A5rtrafik/Varsel_Sp%C3%A5r_20140610_Sthlmstag.pdf

Dessa orter trafikerar Krösatåg →
http://www.seko.se/Global/PDF'er/Avtal%202013%20PDF-er/Sp%C3%A5rtrafik/krosatag_stationer.pdf

Källa: http://www.seko.se/Aktuellt/Nyheter/2014/Juni/Seko-trappar-upp-tagstrejken--tar-kampen-for-de-timanstallda/ 

Klicka!

Klicka!


onsdag 4 juni 2014

Utvidgad konflikt på Kustpilen

Hej,

Nu är det klart att strejken utökas även till oss på Kustpilen om parterna inte kommer överens.

Vi kommer hålla er uppdaterade om vad som gäller för oss.

Vi har kommit en bit på väg med att samla in alternativa kontaktvägar (privat e-post och telefonnr) till våra klubbmedlemmar. Om ni stöter på andra medlemmar som inte har fått den här informationen är det bra om ni uppmanar dem att kontakta någon i styrelsen, så att vi kan nå alla med information.

Fackliga hälsningar styrelsen → http://sekokustpilen.blogspot.se/p/styrelsen-2013.html


Tågkonflikten utvidgas – Seko varslar om strejk på Kustpilen

Någon lösning i den pågående tågkonflikten, som omfattar Veolias Öresundståg och Snälltåget, är inte i sikte. Seko har därför beslutat att utvidga sina konfliktåtgärder genom att varsla om strejk även för medlemmar inom Kustpilen, där en ny timanställningsskandal har uppdagats.

Sekos motpart Almega står fast vid sin övertygelse om att om att otrygga timanställningar är framtiden för de anställda inom järnvägsvägsbranschen. Nu har en ny timanställningsskandal uppdagats på Kustpilen, som också körs av Veolia. Veolia vill att allt vikariebehov på Kustpilen samt delar av den fasta produktionen i stället ska utföras av timanställda.

– Veolias metod att genom dumpade anbud vinna upphandlingar och försämra de anställdas villkor måste få ett slut. Vi får hela tiden in nya vittnesmål från timanställda på Veolia som berättar om hur man förväntas stå till förfogande dygnet runt. Är man inte tillgänglig sätts man upp på ”svarta listan” och telefonen slutar ringa. Detta är helt oacceptabelt, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén.

Sekos varsel innebär strejk och total arbetsnedläggelse för Sekos omkring 60 medlemmar inom Kustpilen. Arbetsuppgifterna sätts också i blockad, vilket innebär att ingen annan får utföra arbete som berörs av strejken. Stridsåtgärderna träder i kraft den 17 juni klockan 04.00.

– Veolias förslag till ny organisation för Kustpilen är ännu sämre än planerna för Öresundståg. Seko anser att den här formen av anställningsförhållanden inte hör hemma på svensk arbetsmarknad och nu måste Veolia anpassa sig till de förhållanden som råder här i Sverige och till den svenska modellen, som vi kommer att försvara i alla lägen, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko.

För varslet i sin helhet → http://www.seko.se/Aktuellt/Nyheter/Global/PDF'er/Avtal%202013%20PDF-er/Sp%C3%A5rtrafik/varsel_Seko_Kustpilen.pdf 

Besök även www.seko.se för senaste nytt vad gäller händelseutvecklingen.

Källa: http://www.seko.se/Aktuellt/Nyheter/2014/Juni/Tagkonflikten-utvidgas--Seko-varslar-om-strejk-pa-Kustpilen/

måndag 2 juni 2014

"Ny timanställningsskandal på Kustpilen"

I kölvattnet av konflikten rörande Öresundståg uppdagas nu en ny timanställningsskandal på Veolia. Den här gången rör det Veolias linje ”Kustpilen”.

Veolia har i MBL-förhandlingar med Seko meddelat sin avsikt att helt upphöra med normal vikariehållning. Nu skall allt vikariebehov på Kustpilen samt delar av den fasta produktionen i stället utföras av timanställda.

Veolias förslag till ny organisation för Kustpilen är ännu sämre än planerna för Öresundståg. Seko har därför begärt central förhandling i ärendet.

Arbetsgivaren Veolias aggressiva försök att genom dumpade anbud vinna upphandlingar och försämra de anställdas villkor måste få ett slut. Många vittnesmål inkommer nu från de timanställda på Veolia som berättar om hur man förväntas stå till förfogande dygnet runt annars sätts man upp på ”svarta listan” och telefonen slutar ringa.

Hur det är att leva utan trygghet som timanställd beskrivs på ett målande sätt i boken "Skitliv".

Skriver Seko på http://www.seko.se/Aktuellt/Nyheter/2014/Juni/Ny-timanstallningsskandal-pa-Kustpilen/

Just nu i Kalmar

Är strejkvakter ute på stationen: "Folk stöttar oss" säger Erica Nilsson.

Källa: http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/tagvard-folk-stottar-oss(4310045).gm
Foto: Jonatan Bergöö

Samlingslokal för Sekoiter på Snälltåg

Samlingslokal är Gröna Rummet (vänthall) på Malmö centralstation. Här ska det finnas tillgång till strejkvakter samt konfliktkort mm och här träffar du andra kollegor som är uttagna i strejk.

I samlingslokalen ska du befinna dig under de klockslag du annars skulle ha arbetat ombord/på kontor. När du skulle haft FP-dag är du såklart ledig!


Just nu i Malmö

Arbetsnedläggning i Skåne med omnejd - nu börjar ett nytt och viktigt arbete - att strejkvakta och kontrollera att ingen bryter mot konflikten samt finnas till hands för att informera om vår kamp!

Strejken är efterlängtad

söndag 1 juni 2014


Strejken samt övriga blockader bryter ut

Medlarna lämnar ingen hemställan – tågstrejken löses ut natten till måndag



Det blev inget bud från medlarna i den pågående spårkonflikten då medlarna anser att parterna står för långt ifrån varandra. Sekos konfliktåtgärder inom Spårtrafiken kommer därför att lösas ut kl. 03.00 natten till måndag. Konflikten omfattar Veolia Öresundstågen och Snälltåget.


Medlarna kunde under söndagskvällen inte formulera ett bud som parterna kunde enas om. Seko hade emotsett ett bud som innehöll utfästelser som begränsar möjligheten att omvandla heltidsjobb till otrygga deltids- och timanställningar, men då detta inte har skett är nu strejken snart ett faktum.

– Vi kan inte acceptera att villkorsdumpning får fotfäste inom järnvägsbranschen.  Ena stunden är du heltidsanställd, sedan blir du uppsagd och erbjuds i stället en otrygg timanställning i samma företag. Med den modell Veolia lanserat, måste du vakta telefonen samtidigt som du måsta söka andra jobb för att klara din försörjning. Därför blir det strejk, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.

Seko har förståelse för att företag ibland behöver bemanna med deltids- och timanställda och har även, under förhandlingarna, lagt fram förslag på konstruktiva lösningar i syfte att minska behovet av deltids- och timanställningar, bland annat ett förslag angående vikariepool. På Veolia har Seko föreslagit en modell för arbetstidscheman som innebär en 98-procentig arbetstidsutläggning. Allt detta har avvisats av Veolia.

– Veolia har basunerat ut att heltidsanställningar är det bästa och att företaget ska ha så få timanställda som möjligt, men de vill inte ge oss några bindande utfästelser om att man vill begränsa deltids- och timanställningarna. Utan ett avtal är deras ord inget värt. Veolia har ju med sitt agerande klart och tydligt visat att de vill välja en helt annan väg, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko.

Veolia vann 2011 upphandlingen om Öresundstrafiken genom att lägga ett bud som var 53 miljoner lägre än närmaste konkurrent.

– Nu måste Veolia kompensera för det, och det är våra medlemmar som får betala priset i form av ökad otrygghet. Vi vägrar gå med på det, säger Valle Karlsson.