fredag 31 maj 2013

Hastus och periodtid

I Linköping ska en avstämning ske var 20:e vecka på den tid som du har arbetat. Det är din periodtid och kopplad till nyckeln, som nu är på 20 veckor. De som går på skubben har månadsavstämning.

När vi räknade på en anställds arbetade tid och jämförde med dennes kalenderanteckningar med utskrifter ur Hastus (Veolias program som hanterar arbetstiden) så framkom det att stora fel hade gjorts, vilket kan ha resulterat i att den anställde gjort mer tid än vad som är avtalat om. Ett exempel är att FV-dagar registrerades fel liksom sjukdagar. SEKO har suttit i möte med Veolia för att lyfta dessa problem, bett dem systematiskt se över samtliga anställda och deras inrapporterade arbetstid - men vi har än så länge inte fått någon återkoppling på vad som har gjorts. Övertidsersättning är ett exempel på vad som borde vara aktuellt för enskilda individer om något har blivit fel. Nu har vi på ett nytt möte med Veolia pekat på det allvarliga i det här och återigen bett dem att komma med svar på vad som gjorts och görs i frågan. Vi återkommer!

Vi söker nu en referensgrupp!

Vi vill, så gott det går, själva kontrollera omfattningen på det här. Inledningsvis i Linköping. Därför söker vi anställda lokförare, servicevärdar, driftsledare och servicepersonal som regelbundet för anteckningar på hur ni jobbar/tar ut FV/är sjuka mm, för att kunna jämföra med er inrapporterade tid i Hastus. Vi vore jättetacksamma om ni ville ställa upp på det här! Maila styrelsen sekoveoliataglinkoping@gmail.com vid intresse, tack på förhand.

/SEKO-styrelsen Klubb Veolia Tåg

Lön

En lönespecifikation ska vara ett kvitto på vad du har gjort på arbetet. Tyvärr är det mer regel än undantag att någonting är fel.

Var noga och kolla din lönespec varje gång som den kommer. Jämför vad som står på specen med hur du jobbade månaden innan.

För arbete efter klockan 19:00 ska du ha OB-tillägg och en lathund för att kolla OB kommer inom kort (att det står olika i turlistan och på "min arbetsdag" har komplicerat vårt arbete men vi har lyft till Veolia att det finns missvisande information.)

Kolla att du har fått traktamente för dag 1 och 2 på en överliggningstur.

Kolla att du fått kompensation i tid eller pengar för din övertid, beroende på hur du valt. Kolla exempelvis så att du har fått kompensation för att du gick på APT:n tidigare i vår, vi har lyft till Veolia att den fattas för en del anställda.

Hittar du några felaktigheter, kontakta Veolia.
Vi skulle även önska att du skickar iväg ett mail till oss i styrelsen med information om vad som har felat, så att vi kan samla information om vad som går fel! 
sekoveoliataglinkoping@gmail.com är vår mailadress, tack på förhand!

/SEKO-styrelsen Klubb Veolia Tåg

Jour

Vad som gäller när det kommer till jourtid och jourrum är en fråga som har varit uppe på tapeten i vår då vi har ifrågasatt vissa saker i Linköping. Se längst ner om vad lagen säger.

Att ha jour är att stå till arbetsgivarens förfogande. När det uppstår ett behov från arbetsgivarens sida så ska du kunna påbörja din arbetsperiod på 13 timmar. Du ska därmed vara ostörd och utvilad under din jour. Här kommer vikten av ett fungerande system för jourrummen in. Rummen i sig är det inget större fel på, men var noga med att rapportera in till skyddsombudet om någonting felar, lyhördhet mm.

Det som felar är antalet jourer i förhållande till antalet jourrum.

Vi har i grunden 3 stycken jourrum. Men antalet rum beror på vilken dag i veckan det är. På torsdagar är 2 av rummen uppbokade till fjärrpersonal klockan 13:00-19:40 och de har även tillgång till ett utav rummen på söndagar. På torsdagar varannan vecka är det även massage i ett utav rummen vilket då alltså leder till att vi står helt utan jourrum vissa stunder under dagen. Lägg då till att det under våren vid minst 4 tillfällen/dagar har funnits fler än 3 jourturer som överlappat varandra.

Vi anser att det är arbetsgivarens ansvar att lösa det här problemet och följa lagen.

Förslagsvis så återinförs RAMturen till vår turlista, det skulle lösa alla nuvarande problem. Vi vill självklart inte medverka till att massagen ställs in men ser inga problem i att den exempelvis skulle flyttas till "Lilla konferensen" för att frigöra ett rum. Att lösningar på det nuvarande problemet skulle innebära ekonomiska kostnader för arbetsgivaren kan inte hjälpas, om lagen ska följas.

Så,
Har du inte tillgång till ett jourrum så har du inte heller jour och ska exempelvis ha din rast efter 5 timmar och arbetstiden på 13 timmar tickar. Finns tillgång till rum så är det viktigt att du tar det, markerar upp det som ditt på exempelvis rumstavlan med namn och tiden du behöver det.

Vi vill att det ska vara tydliga rutiner och att ingen arbetstagare ska känna oro över vad som gäller. Veolia vill att vi presenterar en lösning på problemet, så vi återkommer när vi återigen har mötts i ämnet!

Så här säger arbetsmiljölagen:
109 § För arbetstagare som har jourtjänst ska det finnas ett jourrum. Rum­met ska ligga så nära huvudarbetsplatsen för jourtjänsten som det är prak­tiskt möjligt.
110 § Jourrum ska vara ostört placerade samt ha sådan storlek och inred­ning att arbetstagare får erforderlig vila. De ska vara utförda som enkelrum. I närheten av jourrum ska det finnas möjlighet att värma och äta mat. Toalett och dusch ska finnas nära rummet.Inredningen kan lämpligen vara säng, sängutrustning, garderob eller klädskåp, stol, bord, tak­ och sängbelysning och spegel.

Så här säger arbetstidslagen:
6 § Om det på grund av verksamhetens natur är nödvändigt att en arbetstagare står till arbetsgivarens förfogande på arbetsstället för att vid behov utföra arbete, får jourtid tas ut med högst 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad. Som jourtid anses inte tid då arbetstagaren utför arbete för arbetsgivarens räkning.

/SEKO-styrelsen Klubb Veolia Tåg

Revisorer och ersättare till vår lokala klubb

Vi tackar Åsa Elleby och Elisabeth Ideskär för deras uppdrag under det gångna året och söker härmed två stycken nya revisorer samt två ersättare för i år.

Vi är fortfarande ekonomiskt sett en liten klubb med små utgifter och det genererar alltså inte mycket arbete för en revisor, så vi hoppas att du finner intresse i detta uppdrag och hör av dig till vår klubbstyrelse via mail sekoveoliataglinkoping@gmail.com eller på annat sätt, exempelvis genom att ta kontakt med vår kassör Mait Kullman-Darnell eller klubbordföranden Hanna Olsson.

En revisors uppdrag är bland annat att granska verksamheten, klubbens årsbokslut och bokföring samt styrelsens förvaltning.

Läs mer i SEKO:s stadgar! §28 moment 12

/SEKO-styrelsen Klubb Veolia Tåg

tisdag 21 maj 2013

Till medlemmar med bas i Malmö

Hej kollegor!

Följande punkter kommer att  tas upp i denna information, släng ett extra getöga på punkt 2!

1) Information angående Systematiska arbetsmiljöarbetet
2) Information angående förslag till nästa turlista.
3) FP,FV, F-dag

1)
Vi har idag, 21/5, haft ett möte om Systematiska arbetsmiljöarbetet med arbetsgivaren, skyddsombud samt representanter från andra fackförbund. I korthet så var det ett uppstartsmöte rörande samverkans- och skyddskommittéforum inom Fjärrtågsaffären. Alltså hur vi i framtiden kan göra vår arbetsplats till en bättre plats, i alla aspekter. Vi har nu kommit fram till hur och när vi ska bedriva detta forum och jag har stora förhoppningar på vår samverkan i detta.

2)
Något som vi i SEKO var angelägna att ta upp och besluta om i detta möte var att vi ville ha större inflytande i turlisteutformningen. Tidigare så har vi endast fått ta del av ett " färdigt" förslag av AG där vi endast kunnat ändra småsaker. Men vi på SEKO har drivit frågan om att få vara med i HELA processen. Och det har vi fått igenom idag. Detta innebär att vi i SEKO tillsammans med representanter från andra fack kommer få vara med under hela turlisteutformningen.

Det betyder i sin tur att NI som medlemmar nu har en ENORM makt över eran arbetstid och HUR ni vill jobba.
Men samtidigt så kräver det att ni vet hur ni vill jobba och att ni förmedlar det till oss. Så vi vill be er medlemmar att viga en stund till att fundera på hur ni vill utforma turerna i nästa turperiod ( från ca: 1/9 till 1/12).

Försök att tänka hur just DU vill jobba, vill du jobba komprimerat, korta pass, långa pass, färre överliggningar osv. 
Men försök även att komma med förslag om HUR turerna kan tänkas se. Efter att ni har tänkt och konsulterat med varandra så mailar ni till oss så vi kan föra era önskemål vidare, sekoveoliataglinkoping@gmail.com är adressen.
 
Dock måste vi få in era idéer relativt omgående, det vill säga SENAST i början av Juni vill vi ha era idéer. 

3) 
Andra saker som kom upp idag på mötet med AG var att det har varit en hel del ändringar med FP dagar, FV och F-dagar. Arbetsgivaren ska kolla upp det med PPL om dom är införstådda med vad som gäller.
Men kort kan vi säga att FP är helig, INGEN får flytta den av någon anledning. Om dom vill flytta den så får dom alltid fråga men ni behöver inte gå med på det eller ni kan kräva ersättning för att gå med på det.
En satt FV dag är likställd med FP. 
En F-dag är en arbetsdag, var beredda på att få jobba denna dag. Planera inget som inte kan bokas av.

Det var allt för denna gång, men glöm inte att SEKO representanter finns på er arbetsplast, haffa dom i vid en lugn stund eller ring dom när ni känner att ni har någon fråga eller fundering.

SEKOstyrelsen genom Victor Piquer, lokalt ombud i Malmö.

fredag 3 maj 2013

OB under påskhelgen

Hej,

glöm inte att kontrollera att du fått OB-tillägg över påshelgen. Storhelgstillägg från torsdag kl 19:00 den 28 mars till tisdagen den 2 april kl 7:00.

http://monira.spotlife.se/files/2013/03/p%C3%A5skkyckling.png