Vad som gäller när det kommer till jourtid och jourrum är en fråga som har varit uppe på tapeten i vår då vi har ifrågasatt vissa saker i Linköping. Se längst ner om vad lagen säger.
Att ha jour är att stå till arbetsgivarens förfogande. När det uppstår ett behov från arbetsgivarens sida så ska du kunna påbörja din arbetsperiod på 13 timmar.
Du ska därmed vara ostörd och utvilad under din jour. Här kommer vikten av ett fungerande system för jourrummen in. Rummen i sig är det inget större fel på, men var noga med att rapportera in till skyddsombudet om någonting felar, lyhördhet mm.
Det som felar är antalet jourer i förhållande till antalet jourrum.
Vi har i grunden 3 stycken jourrum. Men antalet rum beror på vilken dag i veckan det är. På torsdagar är 2 av rummen uppbokade till fjärrpersonal klockan 13:00-19:40 och de har även tillgång till ett utav rummen på söndagar. På torsdagar varannan vecka är det även massage i ett utav rummen vilket då alltså leder till att vi står helt utan jourrum vissa stunder under dagen. Lägg då till att det under våren vid minst 4 tillfällen/dagar har funnits fler än 3 jourturer som överlappat varandra.
Vi anser att det är arbetsgivarens ansvar att lösa det här problemet och följa lagen.
Förslagsvis så återinförs RAMturen till vår turlista, det skulle lösa alla nuvarande problem. Vi vill självklart inte medverka till att massagen ställs in men ser inga problem i att den exempelvis skulle flyttas till "Lilla konferensen" för att frigöra ett rum. Att lösningar på det nuvarande problemet skulle innebära ekonomiska kostnader för arbetsgivaren kan inte hjälpas, om lagen ska följas.
Så,
Har du inte tillgång till ett jourrum så har du inte heller jour och ska exempelvis ha din rast efter 5 timmar och arbetstiden på 13 timmar tickar. Finns tillgång till rum så är det viktigt att du tar det, markerar upp det som ditt på exempelvis rumstavlan med namn och tiden du behöver det.
Vi vill att det ska vara tydliga rutiner och att ingen arbetstagare ska känna oro över vad som gäller. Veolia vill att vi presenterar en lösning på problemet, så vi återkommer när vi återigen har mötts i ämnet!
Så här säger arbetsmiljölagen:
109 § För arbetstagare som har jourtjänst ska det finnas ett jourrum. Rummet ska ligga så nära huvudarbetsplatsen för jourtjänsten som det är praktiskt möjligt.
110 § Jourrum ska vara ostört placerade samt ha sådan storlek och inredning att arbetstagare får erforderlig vila. De ska vara utförda som enkelrum. I närheten av jourrum ska det finnas möjlighet att värma och äta mat. Toalett och dusch ska finnas nära rummet.Inredningen kan lämpligen vara säng, sängutrustning, garderob eller klädskåp, stol, bord, tak och sängbelysning och spegel.
Så här säger arbetstidslagen:
6 § Om det på grund av verksamhetens natur är nödvändigt att en arbetstagare står till arbetsgivarens förfogande på arbetsstället för att vid behov utföra arbete, får jourtid tas ut med högst 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad. Som jourtid anses inte tid då arbetstagaren utför arbete för arbetsgivarens räkning.
/SEKO-styrelsen Klubb Veolia Tåg