onsdag 23 oktober 2013

En lathund på kollektivavtalet

Då och då efterfrågas det en lättillgänglig version av vårt kollektivavtal. Det är inte alltid lätt att skriva om avtalet utan att tappa den rätta innebörden, men vi ska göra ett försök! Vi vill ha hjälp av Dig – vilka delar av dina rättigheter och skyldigheter som är reglerat i avtalet vill du veta mer om?
Skriv dina frågor till vår klubbmail sekoveoliataglinkoping@gmail.com. Lathunden kommer därefter att uppdateras på vår blogg - se menyraden till höger.

Tack på förhand!

/Seko-styrelsen Klubb Veolia Tåg

Årets FV

När semesterupplägget för 2013 blev färdigt i våras så försäkrade Veolia att FV:n skulle läggas ut under året. Vi hoppades att företaget hade lärt sig att aktivt arbeta för att alla dagar skulle ut i god tid, med hjälp av överflödiga jourturer med mera. I oktober ser vi att väldigt många dagar finns kvar hos de anställda och detta är vi kritiska till. Vi har satt press på Veolia och förklarat att vi räknar med att dessa ska läggas ut innan brytpunkten den 30/11, annars är det ett avtalsbrott.

FV är en arbetstidsförkortning som ska kompensera att vi arbetar röda dagar. Dessa 14 dagar ska enligt avtal fördelas mellan den 1/12 till 30/11 nästkommande år.

/Seko-styrelsen Klubb Veolia Tåg

Uppsagt semesteravtal

Vi har sagt upp det semesteravtal som tecknades  för 2013. Vi är inte nöjda med hur det efterföljs och anser att det är allt för stelbent. Vi inväntar en kallelse från Veolia till en ny förhandling angående ett nytt avtal, medverkande på dessa förhandlingar blir Lisa Hedman och Lars-Åke Björklund.

/Seko-styrelsen Klubb Veolia Tåg

Periodtid och periodövertid

En historia utan slut, som det känns många gånger. Det här är den fråga som sysselsatt styrelsen mest under 2013 och ännu så inväntar vi konkreta resultat från Veolia. Det finns många frågetecken som de ska svara på angående hur de kontrollerar periodtid, eventuell periodövertid och även hur de säkerställer att turer rapporteras in rätt. Det är framförallt Mait och Niklas som arbetar med denna fråga och de har samlat mycket material om olika felaktigheter. Vi har kallat till en ny förhandling som ska äga rum den 24/10. Där tar vi återigen hjälp utav 2 ombud, Rolf Sjöstrand och Lars Eklind.

/Seko-styrelsen Klubb Veolia Tåg

Vad är övertid och beordrad övertid?

Anders Ekman skickade nyligen ut ett kompletterande veckobrev där han bland annat tar upp att Veolia ska börja följa avtalet till punkt och pricka när det kommer till övertidsersättning. Vi har inga synpunkter på detta mer än att vi också alltid eftersträvar att kollektivavtalet följs.

Vi vill dock förtydliga för er vad beordrad övertid innebär.

Först och främst, övertid:

Enligt arbetstidslagen så kan en arbetstagare göra 200 timmar allmän övertid per år, utöver detta så finns det en pott på 150 timmar som kallas extra övertid. När en arbetstagare nått sina 200 timmar så måste arbetsgivaren söka dispens hos en facklig organisation för att få skicka ut arbetstagaren på mer övertid. Vår policy i Seko Veolia Tåg är att inte ge dispens då vi anser att det inte är hälsosamt med för mycket övertidsarbete.

För att arbetsgivaren ska kunna kräva att extra övertid ska börja gälla så krävs en tillfällig arbetsanhopning som varit omöjlig att förutse, oförutsedda sjukdomsfall eller förlust av spetskompetens som inte går att ersätta omedelbart. Situationen ska präglas av att något har hänt som inte har kunnat förutses.

Utöver detta så finns det så kallad nödfallsövertid. Möjligheten att utnyttja nödfallsövertid begränsas av att nödfallsarbete endast får användas vid oförutsedda extra ordinära händelser av katastrofkaraktär som vållat avbrott i verksamheten eller medfört överhängande fara för sådant avbrott eller fara för skada på liv, hälsa eller egendom.

Beordrad övertid:

I vårt kollektivavtal står det att en arbetstagare är skyldig att fullgöra allmän övertid med högst 200 per kalenderår, när särskilda skäl föreligger.

I första hand bör det anlitas arbetstagare som frivilligt åtar sig detta.
I andra hand sker alltså en beordran om övertid.

I normalfall har du alltså all rätt att tacka nej till en övertidstur, när frågan ställs via sms, telefon mm.

Måste jag jobba vid beordrad övertid?

Viktigt att tänka på är att det är svårt att neka till beordrad övertid. Ett nekande kan leda till en erinran om arbetsvägran. Vi kommer att kräva att en beordran ska ske skriftligen för att på så vis kunna pröva dess legitimitet i efterhand.

Du kan dock ha tungt vägande skäl till att inte kunna utföra övertiden. Förutom sjukdom så spelar familjelivet in. Är du exempelvis ensamstående förälder och/eller har svårt att finna en barnvakt så kan detta ha betydelse. Enligt diskrimineringslagen så ska arbetsgivaren underlätta för föräldrar att förena förvärvsarbete och arbetsliv. Har du gått ner i arbetstid i enlighet med föräldraledighetslagen så kan även detta ha betydelse.


Resekostnader

Bra att veta är att beordrad övertid som inte utförs i direkt anslutning till ordinarie arbetstid ska generera ersättning för uppkomna resekostnader.


Nu vet ni vad som gäller!


/Seko-styrelsen Klubb Veolia Tåg

Turlistor inför T-14

Vi har nu fått ett utkast frånVeolia på nästa års turlistor, med förslag på ganska stora förändringar, då avgångarna till och från Västervik ändrats. Vi kommer att träffas för första gången fredagen den 25/10 för en turlistförhandling. Lisa Hedman och Mait Kullman-Darnell deltar från Sekos sida.

För att alla ska kunna komma in med synpunkter har vi påkallat Veolias uppmärksamhet om att utkastet bör finnas tillgängligt i orderrummet, eller mailas ut till oss alla anställda. Vi hoppas att ni har många kloka synpunkter att komma med. 

Några turnycklar har ännu inte presenterats för oss. Vår lokala överenskommelse om 20-veckorsnyckel under 2013 behöver vi nu utvärdera, då det varit en del uppenbara problem med dem.

Enligt kollektivavtalet så ska förhandlingarna vara klara senast 2 veckor innan listorna ska börja gälla.

/Seko-styrelsen Klubb Veolia Tåg

Bowling och middag!

Tack alla som har lämnat idéer om vad som vore roligt att göra tillsammans, alla medlemmar. I januari så bjuder vi in er till 2 stycken helkvällar:

Facklig information följt av bowling och middag! Anmälningslista kommer så småningom upp på vår gemensamma Sekotavla, håll utkik!

/Seko-styrelsen Klubb Veolia Tåg

Vi byter namn!

Nu har Seko uppdaterat sig lite, förut hette vi SEKO facket för service och kommunikation, nu heter vi istället Seko service- och kommunikationsfacket.
Alltså inga stora förändringar! Även loggan är utbytt för att symbolisera de 9 olika branscherna inom facket.

måndag 24 juni 2013

OB under 1:a maj och Kristi himmelsfärd och Pingsthelgen

Hej!

Glöm inte att kontrollera att du har fått kvalificerad obekväm arbetstid om du har arbetat under följande tid:

1a maj. Från klockan 19:00 tisdagen den 30 april till klockan 07:00 torsdagen den 2 maj.

Kristi himmlesfärd. Från klockan 19:00 onsdagen den 8 maj till 07:00 fredagen den 10 maj.

Kontrollera även att du har fått Storhelgstillägg:

Pingsthelgen. Från klockan 19:00 fredagen den 17 maj till 07:00 måndagen den 20 maj.

God fortsättning!


tisdag 18 juni 2013

Det här gäller vid en eventuell konflikt

SEKO har varslat om konfliktåtgärder som träder i kraft kl 03.00 torsdagen den 20 juni. När varslade konfliktåtgärder träder i kraft gäller följande för SEKOs medlemmar.

Varslet omfattar för oss på Kustpilen samt Veolias Fjärrtåg övertidsblockad, mertidsblockad och restidsblockad. Detta gäller även Sekos medlemmar i hela järnvägsbranschen.
  • Sekos hemsida www.seko.se gäller som huvudkälla för aktuell information. Konflikten kan lösas och avslutas med kort varsel. Därför är det viktigt att ni håller er uppdaterade via denna hemsida hela tiden. Givetvis kommer vi försöka att ha folk tillgängliga på respektive åkstation/arbetsplats men den snabbaste vägen att få korrekt information är via www.seko.se
  • En arbetsmarknadskonflikt av den typ som SEKO varslat om är inte att likställa med frivillighet. SEKO förväntar sig att alla medlemmar ställer upp och respekterar det varsel som lagts. För SEKO-medlemmar på Kustpilen och Veolias Fjärrtåg innebär det att respektera övertidsblockad, mertidsblockad och restidsblockad.
  • Övertidsblockad innebär förbud att arbeta övertid. Tågförsening som innebär övertidsarbete får pågå på sedvanligt sätt för att slutföra tjänstgöringstur. I situationer där osäkerhet råder, till exempel vid särskilda händelser som är svåra att bedöma skall SEKOs konfliktpanel tillfrågas om besked för att avgöra om övertidsarbete kan genomföras. E-postadress och telefonnummer finns längst ner i detta meddelande. Jour: Gällande scheman ska följas. Om jour innebär att någon jobbar på ett schema som genererar ÖVERTID (eller mertid) gäller blockaden.
 

  • All övrig övertid är försatt i blockad.

  • Skulle en situation uppstå där arbetsgivaren felaktigt tvingar medlem till övertidsarbete/mertid kan arbetsgivaren bli skyldig till att SEKO trappar upp konflikten mot den arbetsgivaren/sträckan.
  •  SEKO har också lagt ett förbud mot inhyrning av personal och en nyanställningsblockad. Detta gäller samtliga företag i hela järnvägsbranschen oavsett fackförbund eller icke fackligt anslutna.


Om konflikten bryter ut så kommer klubb SEKO Veolia Tågs förtroendevalda finnas till hands, personligen samt via telefon och mail för att hjälpa er med frågor och praktiska detaljer. Det är för närvarande Lisa Hedman, Mait Kullman-Darnell, Pernilla Petersson, Angelica Arvidsson, Victor Piquer och Lars-Åke Björklund som fnns till hands, övriga har semester.

Har ni frågor eller funderingar så får ni självklart höra av er till någon förtroendevald eller kontakta SEKO konfliktpanel på email konflikt@seko.se eller ring 08-7914207. Konfliktpanelen är för närvarande bemannade under kontorstid.

Senaste nytt om konflikten på spårtrafikområdet

SEKO varslade den 10 juni om konfliktåtgärder på spårtrafikens område och medlare i konflikten är nu utsedda.

SEKO träffade medlarna i söndags den (16 juni) och träffade dem igen igår 17 juni.
Almega har nu lämnat in ett nytt varsel om lockout, som träder i kraft tisdagen den 25 juni kl 17. Se konflikmeddelande och bilagor för mer info om lockouten.

För att läsa nyheten/pressmeddelandet från den 10 juni om SEKOs konfliktvarsel, klicka här.

För att läsa SEKO:s konfliktmeddelande med tillhörande bilagor innehållandes det formella varslet samt vilka arbetsställen som berörs, klicka här.

För frågor och svar om konflikten, klicka här.

Du som är medlem och har frågor ska kontakta din lokala fackliga representant på arbetsplatsen:
Lisa Hedman, Mait Kullman Darnell, Pernilla Petersson, Angelica Arvidsson, Victor Piquer, Lars-Åke Björklund. (Hanna Olsson, Mikael Andersson och Niklas Strid har för närvarande semester.)

Får du inte kontakt med din fackliga representant kan du maila din fråga till konflikt@seko.se eller ringa till SEKO:s konfliktpanel, tel: 08-791 42 07, som är bemannad under kontorstid.

Du kan också läsa mer om hur du ska förhålla dig vid en konflikt i SEKO:s Konflikthandbok (pdf-fil).

Vill du bli medlem?

Det är viktigt att alla som arbetar inom de områden som berörs av SEKO:s konfliktvarsel och vill bli medlemmar, ansöker om medlemskap via www.seko.se

För att få rätt till eventuell konfliktersättning måste man ha ansökt om medlemskap senast vid den tidpunkt som en konflikt verkställs. Om man ansöker om medlemskap via webben så ser vi exakt vilket klockslag ansökan kommit in och kan därmed bevilja en eventuell konfliktersättning från SEKO.

Källa: http://seko.se/Aktuellt/Nyheter/2013/Juni/Information-om-konfliktatgarderna-pa-Spartrafikomradet/

Varselaffisch


måndag 10 juni 2013

SEKO varslar om konflikt på järnvägsområdet

SEKO – Facket för Service och Kommunikation – har idag beslutat att varsla om konflikt på järnvägsområdet. Det är förhandlingarna mellan SEKO och Almega som strandat och SEKO tvingas därför att varsla om konfliktåtgärder, främst med fokus på den upphandlade spårtrafiken i Stockholm, Västsverige och Skåne.

–Vi har sällan varit med om en arbetsgivare som är så ovillig att hitta lösningar på frågor som är så viktiga för väldigt många människor. Vi tvingas därför att lägga ett omfattande konfliktvarsel för att få igång förhandlingarna igen, säger SEKO:s förbundsordförande, Janne Rudén.

En av de bärande frågorna för SEKO inom spårtrafikområdet handlar om förstärkt skydd för förbundets medlemmar vid verksamhetsövergång och byte av tågoperatör. SEKO vill i det centrala avtalet skriva in regler som innebär att den som är anställd får behålla sina löner och anställningsvillkor när olika verksamheter inom spårtrafiken upphandlas. Varje ny upphandling innebär oro för SEKO:s medlemmar.

–Idag räcker det för ett företag att byta namn och organisationsnummer för att frigöra sig från de lokala avtalen och börja försämra villkoren för våra medlemmar. Det kan handla om såväl förlorande semesterdagar som tappat pension och lägre lön. Det är inte acceptabelt att detta förekommer på så många håll i branschen. Vi vill ha ett system som skyddar våra medlemmar mot denna form av villkorsdumpning, säger SEKO:s avtalssekreterare Valle Karlsson.

SEKO:s varsel innebär total arbetsnedläggelse, strejk, för samtliga medlemmar inom avtalsområdet Spårtrafik enligt specifikation, se bilaga (pdf). Bland annat berörs SJ (främst i Göteborgsregionen), Veolia (Skåneregionen) och tunnelbanan i Stockholm. Strejken berör omkring 1 500 SEKO-medlemmar. Varslet omfattar också övertidsblockad, mertidsblockad och restidsblockad för samtliga SEKO:s medlemmar inom avtalsområdet.

Samtliga stridsåtgärder träder i kraft torsdagen den 20 juni kl. 03.00.

För ytterligare information, kontakta:
Jonas Pettersson, kommunikationschef SEKO, 070-631 59 49
Erik Sandberg, bitr kommunikationschef SEKO, 070-600 24 96


Källa: http://seko.se/Aktuellt/Nyheter/2013/Juni/SEKO-varslar-om-konflikt-pa-jarnvagsomradet/

fredag 31 maj 2013

Hastus och periodtid

I Linköping ska en avstämning ske var 20:e vecka på den tid som du har arbetat. Det är din periodtid och kopplad till nyckeln, som nu är på 20 veckor. De som går på skubben har månadsavstämning.

När vi räknade på en anställds arbetade tid och jämförde med dennes kalenderanteckningar med utskrifter ur Hastus (Veolias program som hanterar arbetstiden) så framkom det att stora fel hade gjorts, vilket kan ha resulterat i att den anställde gjort mer tid än vad som är avtalat om. Ett exempel är att FV-dagar registrerades fel liksom sjukdagar. SEKO har suttit i möte med Veolia för att lyfta dessa problem, bett dem systematiskt se över samtliga anställda och deras inrapporterade arbetstid - men vi har än så länge inte fått någon återkoppling på vad som har gjorts. Övertidsersättning är ett exempel på vad som borde vara aktuellt för enskilda individer om något har blivit fel. Nu har vi på ett nytt möte med Veolia pekat på det allvarliga i det här och återigen bett dem att komma med svar på vad som gjorts och görs i frågan. Vi återkommer!

Vi söker nu en referensgrupp!

Vi vill, så gott det går, själva kontrollera omfattningen på det här. Inledningsvis i Linköping. Därför söker vi anställda lokförare, servicevärdar, driftsledare och servicepersonal som regelbundet för anteckningar på hur ni jobbar/tar ut FV/är sjuka mm, för att kunna jämföra med er inrapporterade tid i Hastus. Vi vore jättetacksamma om ni ville ställa upp på det här! Maila styrelsen sekoveoliataglinkoping@gmail.com vid intresse, tack på förhand.

/SEKO-styrelsen Klubb Veolia Tåg

Lön

En lönespecifikation ska vara ett kvitto på vad du har gjort på arbetet. Tyvärr är det mer regel än undantag att någonting är fel.

Var noga och kolla din lönespec varje gång som den kommer. Jämför vad som står på specen med hur du jobbade månaden innan.

För arbete efter klockan 19:00 ska du ha OB-tillägg och en lathund för att kolla OB kommer inom kort (att det står olika i turlistan och på "min arbetsdag" har komplicerat vårt arbete men vi har lyft till Veolia att det finns missvisande information.)

Kolla att du har fått traktamente för dag 1 och 2 på en överliggningstur.

Kolla att du fått kompensation i tid eller pengar för din övertid, beroende på hur du valt. Kolla exempelvis så att du har fått kompensation för att du gick på APT:n tidigare i vår, vi har lyft till Veolia att den fattas för en del anställda.

Hittar du några felaktigheter, kontakta Veolia.
Vi skulle även önska att du skickar iväg ett mail till oss i styrelsen med information om vad som har felat, så att vi kan samla information om vad som går fel! 
sekoveoliataglinkoping@gmail.com är vår mailadress, tack på förhand!

/SEKO-styrelsen Klubb Veolia Tåg

Jour

Vad som gäller när det kommer till jourtid och jourrum är en fråga som har varit uppe på tapeten i vår då vi har ifrågasatt vissa saker i Linköping. Se längst ner om vad lagen säger.

Att ha jour är att stå till arbetsgivarens förfogande. När det uppstår ett behov från arbetsgivarens sida så ska du kunna påbörja din arbetsperiod på 13 timmar. Du ska därmed vara ostörd och utvilad under din jour. Här kommer vikten av ett fungerande system för jourrummen in. Rummen i sig är det inget större fel på, men var noga med att rapportera in till skyddsombudet om någonting felar, lyhördhet mm.

Det som felar är antalet jourer i förhållande till antalet jourrum.

Vi har i grunden 3 stycken jourrum. Men antalet rum beror på vilken dag i veckan det är. På torsdagar är 2 av rummen uppbokade till fjärrpersonal klockan 13:00-19:40 och de har även tillgång till ett utav rummen på söndagar. På torsdagar varannan vecka är det även massage i ett utav rummen vilket då alltså leder till att vi står helt utan jourrum vissa stunder under dagen. Lägg då till att det under våren vid minst 4 tillfällen/dagar har funnits fler än 3 jourturer som överlappat varandra.

Vi anser att det är arbetsgivarens ansvar att lösa det här problemet och följa lagen.

Förslagsvis så återinförs RAMturen till vår turlista, det skulle lösa alla nuvarande problem. Vi vill självklart inte medverka till att massagen ställs in men ser inga problem i att den exempelvis skulle flyttas till "Lilla konferensen" för att frigöra ett rum. Att lösningar på det nuvarande problemet skulle innebära ekonomiska kostnader för arbetsgivaren kan inte hjälpas, om lagen ska följas.

Så,
Har du inte tillgång till ett jourrum så har du inte heller jour och ska exempelvis ha din rast efter 5 timmar och arbetstiden på 13 timmar tickar. Finns tillgång till rum så är det viktigt att du tar det, markerar upp det som ditt på exempelvis rumstavlan med namn och tiden du behöver det.

Vi vill att det ska vara tydliga rutiner och att ingen arbetstagare ska känna oro över vad som gäller. Veolia vill att vi presenterar en lösning på problemet, så vi återkommer när vi återigen har mötts i ämnet!

Så här säger arbetsmiljölagen:
109 § För arbetstagare som har jourtjänst ska det finnas ett jourrum. Rum­met ska ligga så nära huvudarbetsplatsen för jourtjänsten som det är prak­tiskt möjligt.
110 § Jourrum ska vara ostört placerade samt ha sådan storlek och inred­ning att arbetstagare får erforderlig vila. De ska vara utförda som enkelrum. I närheten av jourrum ska det finnas möjlighet att värma och äta mat. Toalett och dusch ska finnas nära rummet.Inredningen kan lämpligen vara säng, sängutrustning, garderob eller klädskåp, stol, bord, tak­ och sängbelysning och spegel.

Så här säger arbetstidslagen:
6 § Om det på grund av verksamhetens natur är nödvändigt att en arbetstagare står till arbetsgivarens förfogande på arbetsstället för att vid behov utföra arbete, får jourtid tas ut med högst 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad. Som jourtid anses inte tid då arbetstagaren utför arbete för arbetsgivarens räkning.

/SEKO-styrelsen Klubb Veolia Tåg

Revisorer och ersättare till vår lokala klubb

Vi tackar Åsa Elleby och Elisabeth Ideskär för deras uppdrag under det gångna året och söker härmed två stycken nya revisorer samt två ersättare för i år.

Vi är fortfarande ekonomiskt sett en liten klubb med små utgifter och det genererar alltså inte mycket arbete för en revisor, så vi hoppas att du finner intresse i detta uppdrag och hör av dig till vår klubbstyrelse via mail sekoveoliataglinkoping@gmail.com eller på annat sätt, exempelvis genom att ta kontakt med vår kassör Mait Kullman-Darnell eller klubbordföranden Hanna Olsson.

En revisors uppdrag är bland annat att granska verksamheten, klubbens årsbokslut och bokföring samt styrelsens förvaltning.

Läs mer i SEKO:s stadgar! §28 moment 12

/SEKO-styrelsen Klubb Veolia Tåg

tisdag 21 maj 2013

Till medlemmar med bas i Malmö

Hej kollegor!

Följande punkter kommer att  tas upp i denna information, släng ett extra getöga på punkt 2!

1) Information angående Systematiska arbetsmiljöarbetet
2) Information angående förslag till nästa turlista.
3) FP,FV, F-dag

1)
Vi har idag, 21/5, haft ett möte om Systematiska arbetsmiljöarbetet med arbetsgivaren, skyddsombud samt representanter från andra fackförbund. I korthet så var det ett uppstartsmöte rörande samverkans- och skyddskommittéforum inom Fjärrtågsaffären. Alltså hur vi i framtiden kan göra vår arbetsplats till en bättre plats, i alla aspekter. Vi har nu kommit fram till hur och när vi ska bedriva detta forum och jag har stora förhoppningar på vår samverkan i detta.

2)
Något som vi i SEKO var angelägna att ta upp och besluta om i detta möte var att vi ville ha större inflytande i turlisteutformningen. Tidigare så har vi endast fått ta del av ett " färdigt" förslag av AG där vi endast kunnat ändra småsaker. Men vi på SEKO har drivit frågan om att få vara med i HELA processen. Och det har vi fått igenom idag. Detta innebär att vi i SEKO tillsammans med representanter från andra fack kommer få vara med under hela turlisteutformningen.

Det betyder i sin tur att NI som medlemmar nu har en ENORM makt över eran arbetstid och HUR ni vill jobba.
Men samtidigt så kräver det att ni vet hur ni vill jobba och att ni förmedlar det till oss. Så vi vill be er medlemmar att viga en stund till att fundera på hur ni vill utforma turerna i nästa turperiod ( från ca: 1/9 till 1/12).

Försök att tänka hur just DU vill jobba, vill du jobba komprimerat, korta pass, långa pass, färre överliggningar osv. 
Men försök även att komma med förslag om HUR turerna kan tänkas se. Efter att ni har tänkt och konsulterat med varandra så mailar ni till oss så vi kan föra era önskemål vidare, sekoveoliataglinkoping@gmail.com är adressen.
 
Dock måste vi få in era idéer relativt omgående, det vill säga SENAST i början av Juni vill vi ha era idéer. 

3) 
Andra saker som kom upp idag på mötet med AG var att det har varit en hel del ändringar med FP dagar, FV och F-dagar. Arbetsgivaren ska kolla upp det med PPL om dom är införstådda med vad som gäller.
Men kort kan vi säga att FP är helig, INGEN får flytta den av någon anledning. Om dom vill flytta den så får dom alltid fråga men ni behöver inte gå med på det eller ni kan kräva ersättning för att gå med på det.
En satt FV dag är likställd med FP. 
En F-dag är en arbetsdag, var beredda på att få jobba denna dag. Planera inget som inte kan bokas av.

Det var allt för denna gång, men glöm inte att SEKO representanter finns på er arbetsplast, haffa dom i vid en lugn stund eller ring dom när ni känner att ni har någon fråga eller fundering.

SEKOstyrelsen genom Victor Piquer, lokalt ombud i Malmö.

fredag 3 maj 2013

OB under påskhelgen

Hej,

glöm inte att kontrollera att du fått OB-tillägg över påshelgen. Storhelgstillägg från torsdag kl 19:00 den 28 mars till tisdagen den 2 april kl 7:00.

http://monira.spotlife.se/files/2013/03/p%C3%A5skkyckling.png

fredag 19 april 2013

12/4 Info från SEKO!


Hej på er alla!
 
Då är det dags för lite information om vad som är på gång på arbetsplatserna i Linköping/Malmö.
 
Sammanfattning
  • Kustpilen Hastus, Turer & Avstämning
  • Kustpilen Jourer & Jourrum
  • Beredskapstillägg Trafikkontoret Linköping
  • Lön
  • Blogg = Information
  • Unga Medlemmar
Fjärrtågsrelaterade Ärenden
  • Turlisteförhandling Fjärrtåg
  • Komprimerat Schema
Kustpilen Hastus, Turer och Avstämning

Vi har haft möte med arbetsgivaren då det har uppdagats att vissa turer på min Arbetsdag (som är direktkopplad till Hastus Planeringssystem) inte ger lika mycket tid
som det ska göra enligt turlistan. Vi har tillsammans med PSF och ansvarig från Huvudkontoret suttit ner och påpekat felen. Detta skulle åtgärdas och sedan ska de
avstämningsperioder som vi avverkat sedan schemat gjordes om för Ombordpersonalen och Förarpersonalen som är medlemmar i SEKO räknas om. Skulle det då visa
sig att någon hamnar på för mycket arbetad tid (Periodövertid) kommer detta betalas ut retroaktivt. 
Då detta är klart kommer arbetsgivaren återkoppla till oss i styrelsen.

Kustpilen Jourer och Jourrum

Efter att några utav er medlemmar har kontaktat oss då de råkat ut för Jourturer utan tillgång till Jourrum och vad som då gäller, har vi begärt en överläggning med arbetsgivaren.
Vi måste få till mer konkreta bestämmelser vad som gäller för våra Jourer på Kustpilen, ska man kanske återinföra RAM-turer m.m.
Mer info om detta får ni efter att vi avslutat förhandlingarna med Arbetsgivaren.

Beredskapstillägg Trafikkontor Linköping

Vi har nu tagit ett ordentligt tag i denna fråga då vi anser att det tagit alldeles för lång tid sedan dessa fel uppdagades.
I nuläget väntar vi på att Arbetsgivaren ska kalla PSF och någon av oss i styrelsen till ett möte där vi tillsammans kommer att rätta till dessa felaktigheter så att våra medlemmar i SEKO på Trafikkontoret kan få tillbaka pengarna som de förlorat på grund av detta fel.
Vi kommer sätta press på arbetsgivaren för att detta inte ska dra ut mer på tiden!

Lön


Då det ofta händer att lönerna inte alltid är korrekta så håller vi nu på att skapa en lathund på hur man snabbt och smidigt kan checka sin lönespec, vi kommer där också skriva ner hur mycket OB respektive Arbetspass ger. Ni kommer även få ut en blankett som vi vill att ni
skriver ner sådant som felar och sedan lämna in detta till oss i styrelsen.
För att kunna påvisa hur omfattande lönefelen är och hur ofta det förekommer så måste vi kunna visa upp det konkret. Först då kan vi begära att Arbetsgivaren vidtar åtgärder för att
komma tillrätta med detta.

Vi är fortfarande i planeringstadiet för detta och mer information om detta får ni innan vi delar ut materialet till er.

Blogg = Information

Vi i SEKO Veolia Tåg håller nu på att skapa en blogg som ska bli vår Informationskanal mot er medlemmar. Vi kommer där lägga ut information om Avtalsrörelsen, våra lokala och
centrala förhandlingar m.m. så att ni kan hålla er uppdaterade med vad vi arbetar med. 
Mer information om denna blogg kommer då den är färdig att tas i bruk.   

Unga Medlemmar

Pernilla Petersson (Ungdomsansvarig) har delat ut en blankett till alla medlemmar som fortfarande räknas som ungdommar. Vi önskar att ni svarar på dessa frågor och sedan lämnar i Pernillas Fack på kontoret i Linköping alternativt lämnar till Victor Piquer i Malmö (Gäller Malmöpersonal). Blanketten tar enbart några minuter att fylla i.
Tack på förhand!

Fjärrtågsrelaterade Ärenden

Turlisteförhandling Fjärrtåg
De nya turlistorna för fjärrtågsanställda är nu klara för våren. Vi bad i tidigt skede er medlemmar att komma med förslag på saker ni ville att vi skulle ta upp under mötet.
Vi fick in en del tips, förslag på förändringar och vad ni ansåg att vi skulle ta upp för att kunna förändra turlistorna till det bättre. Vi uppskattar ert engagemang så att vi vet vad ni vill att vi ska arbeta för att förändra.
Som det ser ut så har många av våra åsikter och förlag nått fram och förverkligats. Detta innebär att ni som medlemmar har en viktig roll i att skapa och utforma eran arbetsplats.
Så fortsätt att komma med idéer och förlag!
Komprimerat schema
Något som har varit på tapeten är komprimerad schema, det är något som många är nyfikna på. Därför har SEKO och Veolia beslutat om att ta en närmare titt på hur det skulle kunna se ut.
Därför ber jag om ERA åsikter och idéer om hur NI skulle vilja jobba komprimerat.
Om ni är intresserade så maila in ditt intresse samt med förslag hur ni kan tänkas jobba komprimerat. Intresseanmälan är inte bindande utan det är bra för oss att ha en hum om hur många som kan tänkas jobba på detta vis.


Det var lite om det som vi för tillfället arbetar med. Har ni några frågor är ni alltid välkomna att kontakta någon av oss i Styrelsen eller skicka ett mail till sekoveoliataglinkoping@gmail.com!
 

Med Vänliga Hälsningar 

Styrelsen i SEKO Veolia Tåg!
 

måndag 25 mars 2013

16/3 Hej på er alla!


Här kommer lite information från SEKO Veolia Tågs styrelse till alla er medlemmar.

För ungefär 1 månad sedan så hölls SEKO Veolia Tågs årsmöte på kontoret i Linköping. Vi vill tacka alla de som deltog för ett trevligt och bra årsmöte.

Den nyvalda styrelsen har även haft sitt första styrelsemöte och därmed delat upp ansvarsområderna i vår fackliga klubb:

Medlemsansvarig: Niklas Stridh
Ungdomsansvarig: Pernilla Petersson
Studieansvarig: Lisa Hedman
Försäkringsansvarig: Victor Piquer
Jämställdhetsansvarig: Victor Piquer
Ombordansvarig Kustpilen: Mait Kullman-Darnell
Föraransvarig Kustpilen: Hanna Olsson
TK-/service-/administrationsansvarig: Angelica Arvidsson
Ombord-/föraransvarig Fjärr: Victor Piquer
Valberedningsansvarig: Niklas Stridh
MBL.mottagare Kustpilen: Mait Kullman-Darnell
MBL-mottagare Fjärr: Victor Piquer
MBL-mottagare centralt: Hanna Olsson

Om ni har några frågor är ni alltid välkomna att kontakta någon av oss, kan vi inte svara på frågorna direkt kommer vi att återkomma då vi tagit reda på svaren :)

Under detta år kommer styrelsen att arbeta aktivt med:

Avtalsrörelsen = Detta år vill man bland annat få till ett riktigt branchavtal för spårbunden trafik!
Avstämningsperioder = Vi anser att företaget måste komma tillrätta med avstämningsperioderna så att de anställda inte arbetar för mycket!
Beredskapstillägg Trafikkontoret Linköping = Det är viktigt att TK-anställda får den korrekta ersättningen som de ska ha!
Lönen = Det händer allt för ofta att lönerna inte stämmer och nu vill vi att företaget ska se över vad det är som gör att det blir fel så ofta!

Vi kommer även att försöka bli bättre på att regelbundet skicka ut information till er medlemmar så ni vet vad som är på gång och vad vi arbetat med. Ett steg i detta är denna blogg.

Under året hoppas vi även på att få till ett Informationsmöte med er medlemmar som sedan avslutas med någon trevlig aktivitet tillsammans. Är det något som ni känner att ni vill veta mer om t.ex. Försäkringar, Pension eller kollektivavtalet m.m. så hör av er till någon av oss i styrelsen så kan vi planera upp informationsmötet utefter era önskemål. 

Avslutningsvis har vi lite tråkiga nyheter att berätta, Maria "Mia" Wennerqvist kommer att avsluta sin anställning på Trafikkontoret i Linköping för att ta sig an nya utmaningar på Arrivas Trafikkontor i Mjölby. Vi vill önska Mia lycka till med det nya jobbet och tacka för den korta tid hon suttit med i Seko Veolia Tågs Styrelse! 

Den som kommer ta över Marias plats som suppleant på 1 år är Lars-Åke Björklund, vi i styrelsen anser att det mest demokratiska är att flytta upp den person som hamnade på sjätteplats i den slutna omröstningen gällande de 5 platser som ledamöter och suppleanter från Linköping som genomfördes på Årsmötet den 12/2-13.
Vi vill därmed hälsa Lars-Åke Björklund välkommen tillbaka till SEKO Veolia Tågs styrelse :)

Vi i den nya styrelsen för SEKO Veolia Tåg vill tacka er alla för förtroendet vi fått utav er!

Välkomna till SEKO Veolia Tågs nya blogg

Här har vi tänkt att samla all matnyttig och viktig information som gäller vår arbetsplats. Detta för att göra det så smidigt som möjligt för er att hitta svar på era frågor. Allt från fortlöpande information om vad som händer på jobbet till vad som ingår i ett medlemskap i SEKO, vad som står i avtalet och vem ni kan vända er till vid frågor/problem.

Väl mött!

/SEKO styrelsen